И в Душево няма да има втори тур
И в Душево няма да има втори тур / netinfo
Габровски административен съд отхвърли искането за обявяване на изборния резултат от кметския вот в село Душево за недействителен.

Производството бе образувано по жалба от единия кандидат за кмет на селото Минко Минков. В нея се твърдееше, че при провеждане на втория тур на изборите за кмет другият кандидат Марин Акимов Маринов раздавал пари на хора от селото за да гласуват за него. По време на производството четирима души свидетелстват, че наистина са получили пари за да гласуват за Маринов.

Съдът обаче намира, че в този случай макар и налице, описаните нарушения не са повлияли на изборния резултат и ако не бяха осъществени резултата не би бил друг. От общо 425 действителни бюлетини, за спечелилия кандидат са подадени 264, а за жалбоподателя – 161, разликата е 103 гласа.

Четиримата свидетели, които са заявили, че са получили суми от Марин Маринов за да гласуват за него, са упражнили правото си на вот, тайно и съвсем не е сигурно за кого от двамата кандидати са подали гласа си.

Дори да се приеме, че получавайки облагата или обещанието за облага (а в последствие и съответната сума), тези четирима избиратели са се повлияли и са гласували за Марин Маринов, това не е довело до съществено опорочаване на изборния процес, което да наложи касиране на избора.