И Габровската областна болница обжалва отказ за клинични пътеки
И Габровската областна болница обжалва отказ за клинични пътеки / netinfo
Габровската областна болница сключи договор с Районната здравноосигурителна каса за работа през тази година по 222 клинични пътеки. Броят им е намален с 26 в сравнение с 2007-ма.

Директорът на стационара д-р Божидар Паралчев каза за Дарик, че лечебното заведение обжалва получения отказ по пет клинични пътеки, за които смята, че са от съществено значение за здравната сигурност на населението в региона. Това са: оперативно лечение на коремната аорта, левкемии, лимфоми, оперативно лечение на метастази в шийната област, хирургично лечение на възпалителни процеси в областта на лицето и шията.

"Смятам, че е целесъобразно габровския стационар да работи по пътеките левкемии и лимфоми, защото има двама хематолози, единият от които е хабилитирано лице. Освен това болницата от две години лекува тези болни чрез осигурените от държавата безплатни онколекарства по Наредба №34 на Здравното министерство", заяви още д-р Паралчев.

През 2008г. болницата ще работи по нова клинична пътека, включваща хирургично лечение на по - обширни изгаряния, поради това, че разполага със пластичен хирург и сектор по пластична хирургия в отделението по обща хирургия.