Географският център в 100 национални туристически обекта
Географският център в 100 национални туристически обекта / netinfo
Габрово вече е представен от още един обект в Националното туристическо движение „100 национални туристически обекта”. Под № 19 в изданието вече е отбелязан и Географският център на България, който се намира в местността Узана. Досега в него бяха включени АЕК „Етъра”, АИР „Боженци” и Националния музей на образованието. Географският център е измерен през 1991 г. Още тогава е поставен и знакът, но едва тази година Община Габрово предприе мерки за включването му в това движение.

Печатът на обекта се намира в Посетителски информационен център „Узана”, който работи без почивен ден. Интересът към географското сърце на България е голям и непрекъснато се увеличава.

Любопитна подробност е допуснатата печатна грешка в новия тираж на книжката с обектите за поставянето на печати. Въпреки предоставената от Община Габрово историческа справка и точно описание на обекта, в книжката е отбелязано, че Географският център се намира в местността... Лозана! От Българския туристически съюз информират, че тиражът не може да бъде иззет. “Не ни остава нищо друго, освен като истински габровци да приемем грешката на шега и с усмивка. Пък, току-виж сме станали Швейцария на Балканите...”, коментират от Общината.