Снимка:
Снимка: / Галерия Видима

Галерия „Видима” кани всички севлиевци и гости на града на среща с Мариета Милева Чони в родното й Севлиево, по повод нейната нова, втора по ред книга с поезия – „Дива череша”. Представянето ще се състои в сряда, 22 май, от 17.30 ч. в Галерията.

Мариета е родена по черешово време, през най-хубавия месец на годината, май, в Севлиево. Четиринадесетгодишна заминава да учи в Немската езикова гимназия в Ловеч. Завършва гимназията с пълно отличие и сребърен медал.

В този период започва да пише, да рисува, да гледа филми, да слуша рок музика… После завършва строително инженерство – тежки години на следване – това е мъжка професия, но и досега се занимава с нея, не толкова с проектиране, а по-скоро с мениджмънт и организация.

Живяла е 1 година в Швеция и 2 години в Япония. Увлича се по изобразителното изкуство и повече от 10 години се занимава усилено с рисуване. Има една самостоятелна изложба в Севлиево и е участвала в няколко други.

Снимка:
Мариета Милева Чони

За поезията признава: „Писането на стихове стана абсолютно изненадващо и за мен самата – преминах през тежък емоционален, личен момент, губейки най-близкия си човек, моя Йордан, с когото прекарахме прекрасни години, живяхме в Швеция, Япония, пътувахме, ходехме по концерти… „ Тези събития отключват импулси на силен емоционален заряд, които се концентрират като енергийни ядра в кратки тристишни форми. Компактни, съсредоточени точно в епицентъра на сърцето, те поразяват като малки поетични бомби! Ударната вълна на всеки стих ни залива с емоции и с чувства. Покосява ни с истини!

В края на 2017 г. авторката събира първите си стихове в една книга, озаглавена „Бяла вода”, като символ на чистотата, истината и любовта. По оформлението работи с илюстратора Веда Христова.

Двете създават една ювелирна книга, която носи много удоволствие на сетивата. От няколко месеца е факт и втората й книга – „Дива череша”, с невероятните рисунки с вино на художника Стефан Божков.

Още за авторката, за книгата и за севлиевския корен ще говорим с поета Димитър Васин. А всеки, който желае, ще може да си закупи книгата с посвещение и автограф.