Габрово е предпочитано от туристите заради тишината и спокойствието
Габрово е предпочитано от туристите заради тишината и спокойствието / Дарик Габрово

Тишината, спокойствието и достъпността на цената са сред основните фактори, каращи туристите да посетят Габрово. Това става ясно от проучване, направено от Агенцията за маркетингови комуникации EURO Rscg в София. Според анкетираните туристи, те търсят тук спокойна почивка, далеч от суматохата, сред красива природа.

Най- предпочитани са хотели с категория 3 звезди, а средната продължителност на престоя е 2-3 дни.

Профилът на туристите, идващи в Габрово показва, че това са семейства с деца, на възраст между 25 и 45 години- в активна възраст. Те са жители на областни градове сред които Варна, Русе, София, Пловдив, Велико Търново. Посетителите са с високо образование и с доход над 500 лева, заети със собствен бизнес.

Предпочитаните месеци за посещение в Габрово са май и октомври.Според изследването, туристът идвайки тук, иска да съпреживее стилът на живот, пестеливостта на габровеца, хуморът и доброто настроение. За привкичане на туристите, градът трябва да използва духът на занаятите, на старата архитектура, на обичаите и на типичната храна в габровската кухня.

Парадоксът според експертите е, че туроператорите оценяват Габрово и общината като конкуретна туристическа дестинация. Според местните туристически агенции обаче, това не е така.