Габровци отново започнаха да окуцяват
Габровци отново започнаха да окуцяват / netinfo

 

Драстично се увеличава броят на габровци със заболявания, затрудняващи придвижването.  Този извод може да се направи, ако се съпоставят данните за отпуснатите ортопедични обувки през последните две години.  Само за полугодието са издадени 121 разрешения. За цялата 2007 година броят е 111, а за предходната - 83. Преди това социалните са имали средно по 12 - 13 такива случая годишно. Подобен бум на протоколите за ортопедични обувки е констатиран през 2002 -2003 г. Тогава след съмнение за злоупотреби бе отнет лиценза на една от фирмите, доставяща обувките. Сега отново габровци започват да "окуцяват". От местното социално подпомагане са забелязали, че увеличаването на този вид заболяемост странно съвпада с появата на  регионални представители на производителите на такъв вид технически средства.

Според директора на службата Радостина Братованова прави впечатление още, че  ортопедичните обувки се фактурират на най-високата цена. "Всяко заболяване, изискващо ортопедични обувки за улесняване на придвижването, е специфично. По тази причина и изискванията към обувките не са еднакви. Това е регламентирано и различните видове имат различни цени, които варират от около 100 лв. до близо 300 лв.  На почти всички обаче се изписват скъпи обувки", коментира Братованова. Тя обръща внимание и върху факта, че след като получат новите си обувки само след 2 - 3 месеца хората се появяват, за да искат безплатен ремонт. Услугата се изчислява на остатъчната стойност.

Обувките имат експлоатационен срок от 1 година, така че всеки може сам да изчисли колко трябва още да се доплати.  Макар и най-фрапиращо да е увеличението при изписването на ортопедични обувки, подобна е ситуацията и при останалите помощно- технически средства. Проблемът не стои от вчера пред социалните служби, но положението в момента е изключително тежко заради недостига на пари в бюджета. Единственото, което могат да направят и правят социалните, които са добре запознати с различните схеми на източване на сметките, е да обжалват протоколите на лекарските комисии. От началото на годината габровската служба е обжалвала пред ТЕЛК 19 протокола за отпускане на различни технически средства. От тях 16 са отменени.

 "Хората недоволстват, когато получават отказ. Те обаче не се замислят за това, че помощните средства се отпускат само, ако в момента човек има нужда от тях, а не за бъдеще време", допълва Братованова.