ЕК не е разгледала проекта за тунел под Шипка, чака се решението на съда
ЕК не е разгледала проекта за тунел под Шипка, чака се решението на съда / DarikNews.bg
ЕК не е разгледала проекта за тунел под Шипка, чака се решението на съда
71631
ЕК не е разгледала проекта за тунел под Шипка, чака се решението на съда
  • ЕК не е разгледала проекта за тунел под Шипка, чака се решението на съда

Предстои размразяване на втория етап от Обходния път на Габрово, който бе спрян с акт 10 през декември миналата година, заяви изпълнителният директор на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) Стефан Чайков. Все още има отчуждителни процедури за земи около село Поповци. Според Чайков втория етап ще бъде завършен.

Трасето на следващите два етапа - трети и четвърти ще зависи от решението на съда, тъй като еколозите обжалват целия проект. Тунелът под Шипка е предвиден за следващ програмен период. В момента тече срок за обжалване на процедурата за избор на фирма за изготвяне на разширен идеен проект.

По думите на Чайков този разширен идеен проект не е крачка назад. Технически проект на тунел под Шипка няма. Има апликационна форма, подадена в ЕК, но дори технически проект за Обхода на Габрово е разработен на по-късен етап.

"Ние пестим време, докато чакаме ВАС да се произнесе", каза Чайков и допълни, че апликационната форма за проекта не е връщана от ЕК. В Брюксел не са гледали проектното предложение на България за тунела под Шипка, заради обжалването в съда, уточни изпълнителният директор на АПИ.