Дипломирана акушерка призова обществеността на Габрово да се обяви в подкрепа на пребитото бебе Никол
Дипломирана акушерка призова обществеността на Габрово да се обяви в подкрепа на пребитото бебе Никол / netinfo

"Приканвам майките - настоящи и бъдещи, както и всички, които не могат да останат безучастни, да дадем гласа си за справедливостта".

Този призив отправи Мария Илиева, която се обяви в подкрепа на бебето Никол. В 13:00 часа на площад "Възраждане" в Габрово, на шести май, тя призовава обществеността да се събере и да даде подкрепата си за три искания, които да бъдат отправени към Министерство на здравеопазването, институциите, ангажирани със закрилата на децата и Софийски апелативен съд.

Пред Дарик радио Мария Илиева сподели, че се е дипломирала през 2010 г. като акушерка, но в момента не работи по тази специалност.

"Преди около 2 седмици попаднах на клипа, в който акушерката Емилия Ковачева пребива 4-дневното бебе Никол. След внимателно наблюдение на части от  видеото, което е повече от час, за мен беше изключително невъзможно да остана безучастна.

Посягането на невинен с неоправдана цел поначало е нечовешко, но когато говорим за тежко продължително малтретиране на новородено с всякакви чудовищни похвати, не може да остане само проблем на семейството.

Бебето Никол беше подкрепено от цяла България, въпреки малкото хора, които показаха лицето си пред камерата. Официален протест с искания, които ще бъдат внесени в съда беше организиран в София. Около 10 града подкрепиха каузата според организаторите.

В Габрово с 3 дни закъснение  - на шести май от 13:00 ч. на площад Възраждане приканвам майките - настоящи, бъдещи и всички, които не са останали безучастни да дадем гласа си за справедливостта"", заяви Мария Илиева пред Дарик.

Официалните искания, според Мария Илиева, са:

1. Обвинение в опит за умишлено убийство по изключително жесток начин на новородено и максимална присъда за обвиняемата акушерка Емилия Ковачева, срещу която има неоспорими доказателства за извършеното престъпление. Както и постоянно лишаване от упражняване на медицински права без право на обжалване. В момента акушерката е обвинена в нанасяне на тежки телесни повреди на бебето Никол, тъй като е установено, че новороденото няма опасност за живота. Но опасност за живота на детенцето имаше при постъпването му в болница Токуда с тежка анемия и отоци по главата. Във видеото, което е широко разпространено в интернет, се вижда как Емилия Ковачева прави прецизни удари по главата на детето с юмрук и с шишето за мляко, след което натиска възглавница в лицето му, хваща го за врата във въздуха и го тръска. Всеки нормален човек знае, че тези методи водят до смърт и обвинението трябва да е в опит за умишлено убийство! Също така, много се надявам, да е изслушан подробен доклад на психолозите, които са установили, че кризата е следствие от бърнаут синдром, или моментна лудост след преумора от 24-часова работна смяна. Временната лудост не включва точно премерени удари, не трае толкова продължително, не може да се съчетае със спокойно обикаляне на стаята и агресия през няколко минути, продължаваща 1-2 минути.

2. Бебетата да не се отделят от майките след раждането. В официалните искания се касае за периода от един час след нормално раждане и два часа след Цезарово сечение. В чужбина обаче не е така. Установено е, че бебето и майката имат специална връзка, която дори има данни, че е спасявала животи. Когато е в корема, дори когато майката спи, бебето е защитено. То трябва да е до майка си от момента на раждането, независимо дали е нормално или оперативно. Ако има допълнителни причини, които застрашават живота на майката или детето (еклампсия на майката, следродилен стрес и др.), тогава е правдоподобно да бъдат разделени.

3.Да има повече видеокамери, за по-лесно доказване на престъпления.

Мария Илиева коментира още:

"По точка 1 и 2 има петиции в интернет пространството. Хубаво ще е да има и такива на хартия. Подписите са хиляди към момента. Нужно ли беше бебето Никол да бъде пребито, за да се сетят медиците, че условията им не са подходящи за работа?

Нужно ли беше акушерката да се превърне в чудовище, за да се сетите, че е била жертва. За мен вече тя не е жертва - хората казват "Предай нататък доброто", тя го направи със злото, сега Никол е тази, която трябва да прости като порасне, а дали нейният стрес така ще изчезне? Какво може да е бъдещето на това детенце?"