Да сложим край на модела, който създава фирми-фаворити на властта
Да сложим край на модела, който създава фирми-фаворити на властта / ПП АБВ

В България  корупцията  е едно от тежките социални явления, което все още ни поставя на далечна дистанция от страните с развита демокрация. Габрово не е изолиран случай и по тази причина авторитета на всяко управление през изминалите години се е пропуквал заради съмненията, че определени изпълнители са фаворизирани при избора им в обществени поръчки и услуги.

Моят призив е да сложим край на модела, който създава фирми-фаворити на властта, чрез силен обществен натиск за по-голяма прозрачност при административните процедури. Няма по-добър начин за опровергаване на негативните граждански настроения от предоставянето на подробна информация за това как се харчат парите на хората. Не е достатъчно средствата за публичност да бъдат насочвани само към представяне на даден проект и дейностите, които ще се извършват за реализацията му.

Изнасянето на цифри, имена на фирми и други факти, позволени от закона, имащи отношение към процедурите за избор на даден изпълнител, както и пропуските при отпадналите, са аргументи срещу некоректното интерпретиране на действителността. По-голяма прозрачност и редовно отчитане на администрацията за изразходването на публичните средства са част от малките стъпки за преодоляване на натрупаното недоверие в обществото.