Да пазим природата, защото тя е наша и на нашите деца
Да пазим природата, защото тя е наша и на нашите деца / БФБ

Отвори врати Детска природна академия, разположена в Посетителския информационен център в местността Узана.

На официалното откриване присъства Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, както и символичният домакин – кметът на община Габрово Таня Христова.

Кметът на Габрово прие грижата за стопанисването и развитието на детската академия като „своя кауза”. Тя допълни, че интерпретаторските програми, разработени от квалифицирани специалисти, са много важни, защото именно чрез децата и тяхното възпитание ние имаме шанс да създадем един по-добър свят.

Министър Ивелина Василева призова да пазим природата, защото тя е „наша и на нашите деца”.

„Децата са тези, от които ние можем да се учим. Общуването им с природата дава възможност за възпитаването на това отношение, което всички ние търсим и ценим.” – каза тя в своето приветствие.

"Да пазим природата, защото тя е наша и на нашите деца"
netinfo

Официалните гости прерязаха лентата с помощта на малки помощници - „мравка” и „язовец”, а после се включиха и в първата демонстрационна опознавателна игра, която показа същността на Детската природна академия – място, където децата да получат знания за гората, Балкана и техните обитатели, играейки и забавлявайки се. Веселата игра увлече гостите и те неусетно и лесно разпознаха какви животни и растения обитават горите, поляните и скалите.

Детска природна академия „Узана“ е създадена от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) в партньорство с Община Габрово в място със запазена природа, заобиколено от два парка - Национален парк „Централен Балкан“ и Природен парк „Българка“.

Академията се състои от горска част - пътека, в която посетителите с помощта на опитни интерпретатори, ще могат да се докоснат до гората в нейната естествена среда, да се запознаят с „профилите” на вълка, мечката и елена, с „хотела” за насекоми и част за работа на закрито - специално обзаведени зали в Посетителския информационен център, където те имат възможност да се почувстват като лалугерчета, да научат повече за историята на Узана поляна, за защитените територии, да правят най-различни интересни експерименти и др.

Целта на Академията е да „обучава“ чрез преживявания, игри и творчество. Тя е подходяща както за краткосрочно пребиваващи малки групи деца с родители, така и големи групи от зелени училища и летни лагери от цялата страна и ще бъде отворена целогодишно.

Детска природна академия „Узана“ е създадена в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Тя е добър начин да се демонстрира връзката между разумното и устойчиво ползване на природата и нейното опазване, както и как това води до повишаване на приходите за местните хора (хотелиери, ресторантьори, тур оператори, аниматори и др).