ваксина изследване
ваксина изследване / Dariknews, Архив
„Късно е за ваксина срещу грип. Периодът е рисков. Това се прави през ноември, за да има период от време – 20-25 дена, през които имунната система на организма, приемайки анти-гена да изработи анти-тела и да се подготви”, коментира пред Дарик директорът на РЗИ – Габрово д-р Пенчоков.

Грипната епидемия обхвана половин България
 
Той уточни, че ваксината поддържа анти-телата в организма около шест-осем месеца, след което започва да пада надолу. Възрастните хора, които са се срещали с грип – организмът има памет, по-лесно се справят. Най-тежко е за децата и за лицата над 60-годишна възраст.

В 901 училища учебните занятия са преустановени
 
През 2018 година самите вносители, изхождайки от опита от предходната, внесоха по-малко ваксини. Имаше търсене, но нямаше ваксини.
 
„В България движението против ваксините намери добра почва за развитие. Преди време кампанията против рак на маточната шийка беше опорочена, въпреки че се предлага безплатно”, каза д-р Пенчоков.
 
По думите му тиражирането на неверни новини в интернет и подценяването на редките, но тежки случаи след ваксинация са основните причини за успеха на това движение.