Д-р Иван Иванов: Увеличението на такса смет бе използвано за популизъм и политически дивиденти
Д-р Иван Иванов: Увеличението на такса смет бе използвано за популизъм и политически дивиденти / Dariknews.bg, архив

С крехко мнозинство от 15 гласа „за“ и 14 „против“ и „въздържал се“ ОбС в Севлиево прие увеличение на такса смет за 2017 г. с близо 10%. Какви са мотивите на предложението и аргументите на опозицията за неприемането му, коментира пред вестник „100 вести“ кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

Д-р Иванов, какво налага увеличаването на такса смет за 2017 година?

Предложението ми е обосновано от предвиденото завишаване на разходната част на план-сметката заради увеличения размер на минималната работна заплата и на отчисленията за депониране на отпадъци по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците от 22 лв. за 2014 г., 28 лв. за 2015 г., 36 лв. за 2016 г. на 47 лв. на тон депониран отпадък за 2017 г. В изпълнение на Закона за управление на отпадъците всеки кмет на община е длъжен да осигури за населени места с над 10 000 жители площадка за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от бита. За град Севлиево регламентираната такава площадка е разположена на територията на Регионално депо за отпадъци, като са предвидени разходи за третирането на строителни отпадъци от ремонтната дейност в бита. Очакваните годишни количества от такъв вид отпадък са от порядъка на 500 тона и калкулираните разходи за оползотворяването им са 18 лв. на тон. През 2014 година изтече гаранционният период на рекултивираното старо сметище на града и отговорността по подържането му се прехвърля на Община Севлиево. Всичко това са допълнителни разходи, които обуславят и предложението ми за увеличаване на такса смет.

Как ще коментирате това крехко мнозинство, с което е прието Вашето предложение, какви бяха аргументите на опонентите?

Аз не съм изненадан от това гласуване, въпреки че беше много точно и ясно обоснована причината за исканото увеличение и ние сме го разпределили по тежест за града и селата. Но то беше използвано за популистки изказвания за търсене на политически дивиденти. Всъщност едно такова предложение дава наистина възможност за много популизъм. Имаше изказвания от рода как е най-добре всеки да плаща за толкова смет, колкото изхвърля, защото това е по-справедливият начин. Да, по-справедлив е, но и да, по-непоносим за голямата част от населението е.

Този начин за заплащане на такса смет се коментира от години не само в ОбС, но и в други общини, в т. ч. и в Габрово. Имаше законодателни промени, защо не се използва?

Оказа се, че е сложно да се разработи методиката за изчисляване на таксата на база количество събран битов отпадък. И Община Севлиево не е в състояние да намери варианта, който ще е справедлив, но и поносим за жителите. За никого не е тайна, че в момента по-голямата тежест за разходите по поддържането на чистота в града се поема от бизнеса. Ако въведем този метод на определяме размера на такса смет, бизнесът ще плаща по-малко, защото ще генерира по-малко отпадъци, за сметка на гражданите. А дали всички те ще могат да понесат това увеличение? Затова казвам, че аргументите на общинските съветници от БСП и другите, които не гласуваха предложението, са популистки, защото въпросът е дискутиран много пъти и се знае истинската причина, но е удобен да се манипулира общественото мнение. След като БСП претендира, че е социална партия, защо предлага не социален метод на този етап за определяне на такса смет?

Автор на интервюто: Минка Минчева