Играта „Чуждестранна зараза” на отбора от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” спечели вниманието на журито и взе първа награда в Gabrovo Game Jam 2018
Играта „Чуждестранна зараза” на отбора от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” спечели вниманието на журито и взе първа награда в Gabrovo Game Jam 2018 / Музей Дом на хумора и сатирата
„По някаква причина Пешо се ядосва на хората от Габрово. Решава, че ще отрови котките им. Известно е само,че животинките могат да бъдат спасени, ако им се отрежат опашките. Послепис: Рязането на опашките е стара традиция в Габрово”. Това е краткото описание на играта, станала част от световната платформа на Global Game Jam 2018 и взела първа награда в локалното издание на хакатона.

Играта бе разработена в рамките на Gabrovo Game Jam 2018, състоял се през изминалите почивни дни в Дома на хумора и сатирата. Учениците от Природоматематическата гимназия  Виктор Венков, Адриян Ибовски, Георги Христов и Георги Генков разработиха прототип на игра в няколко нива, целта на която е да бъдат спасени от зараза колкото се може повече габровски котки. Котка с отрязана опашка не може да се зарази, всяка отрязана опашка на вече заразена котка намалява разпространяването на заразата. С всяко изминало ниво става все по-трудно да намериш къде са заразените и здрави котки, а броят на щракванията на ножицата е ограничен.

Темата, по която работиха всички геймъри по света в десетото юбилейно издание на Global Game Jam, бе transmission. С многозначен превод на български (предаване, предавка, скоростна кутия, радиопредаване, телевизионно предаване), на местно ниво тя бе интерпетирана от участниците в духа на обявената преди дни грипна епидемия в областта и бързото предаване на вируса.

В хакатона се включиха общо 5 отбора, като три от тях се представиха със завършени и работещи игри пред журито в състав: д-р Светослав Косев – зам. декан на Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет, д-р Божидар Станчев - експерт по топология на 3D моделирането и Маргарита Доровска – директор на Дома на хумора и сатирата. Наградният фонд бе осигурен от главните организатори на събитието – Музей „Дом на хумора и сатирата” в партньорство с местни фирми. Инициатор  и координатор на второто издание на хакатона отново е Мартин Русков, а програмистът Любомир Русев от Габрово подпомогна събитието в ролята на ментор на участниците.

Състезаваха се и още две игри. „Заразна любов” на Радостин Лефтеров, студент в ТУ-Габрово и Емил Йорданов, режисьор, познат ни от „Малка театрална компания”, се класира на второ място. Играта впечатли с интересната си концепция за „ игра без край”, с направените на ръка рисунки и със записаните на място звуци.

Третият прототип на игра със заглавие „Предавки” бе направен само за ден и представи впечатляваща графика и симпатична идея. Играчите трябва да сортират различни видове зъбчати колела според вида на индустрията/техниката, в която могат да се използват.

В рамките на Gabrovo Game Jam се проведе и паралелно събитие. В него се включиха деца на различна възраст от детска градина „Явор”. Само за 4 часа заедно с родителите и учителите си те измислиха тема, сглобиха близо 20 компонента и разиграха игра. В нея играчите, движейки се по трасе, се борят с препятствия, оставени от минали преди тях зомбита. За преодоляване на препятствията е необходимо да се паднат определени комбинации на заровете, с които получаваш карти с различни ресурси (любов, светлина, цветя, дървен материал и т.н.), или възможност да преминеш по друг начин планини, мостове, големи гъби, скали и други.

Следващото издание на хакатона ще бъде през януари 2019.