Стефан Гатев
Стефан Гатев / Регионален исторически музей Габрово
Всеки е чувал легендата за продадените от българин в Америка ябълки, които го направили милионер. Вярно е, в живота не става точно по този начин – да купиш една ябълка и да я продадеш на цената на две, парите да инвестираш в четири, за да може с нова продажба да удвоиш сумата. Доста габровци, обаче, са доказвали, че със спестовност, предприемчивост и настойчивост успехът е възможен.
Още в първото десетилетие на ХХ век един млад чирак – Стефан Гатев, спестява 7 000 гроша. Малко преди национализацията състоянието му се оценява на милиони.

Днес споменът за тази интересна личност от габровските бизнес среди се възражда, благодарение на десет кълбета вълнена прежда „Негрети”, шест от които със светлосин цвят, а четири – със светлокафяв. Изработени от АД „Стефан Гатев и сие”, те са поставени в правоъгълна сива кутия с капак, на който е изписана фирмата производител.
 

Дарение
Регионален исторически музей Габрово


„Това е едно от най-ценните дарения, които са постъпвали в последно време. Такива мостри от фабрично производство са рядкост. Кутията е добре запазена. Тя беше любезно предоставена от г-жа Мадлена Игнатова от София. Част от нейните родственици са родом от Габровско”, оценява дарението Иван Христов от Регионален исторически музей-Габрово.

По думите му, Стефан Гатев Станев е роден в с. Бичкиня. Там той получава първоначалното си образование. В продължение на 12 години работи като чирак. Спестява 7000 гроша, с които решава да започне индустриално производство. С предприемчивия си дух и първоначален капитал, той предизвиква интереса на също така заможния Илия Илев и през 1907 г. двамата отварят трикотажна работилница.

Историкът Иван Христов разказва, че през 1911 г. Стефан Гатев основава събирателно дружество за производство на чорапи. Предприятието се сдобива с нови машини и производството се увеличава. През есента на същата година обаче фабриката изгаря напълно. Въпреки трудностите, в които изпада и настъпилите Балкански войни, габровския предприемач стабилизира производството и избягва фалита.

С помощта на свой приятел, след края на Първата световна война, Стефан Гатев изкупува акциите на дружеството и отваря фабрика. Възстановява изгорялата сграда, прави нови приспособления, разширява производството и изгражда собствена електрическа инсталация. През 30-те години на ХХ век той успява да инвестира 5 млн лева.
 

Дарение
Регионален исторически музей Габрово, Книга на габровската индустрия. Габрово, 1934, стр. 67


През 1942 г. строи нова фабрична сграда, която по-късно е оценена за над 3 млн. лв. През 1943 г. е завършена и административната сграда. В същото време видът на производството е сменен – фабриката е превърната в камгарна предачница. Ръководството се поема от наследницте на Стефан Гатев.

След влизане в сила на Закона за национализацията от 1947 г. „Стефан Гатев и сие” се одържавява и се преименува на ДИП „Славянско единство”.
Чрез това дарение Регионален исторически музей – Габрово ще проучи и популяризира в още по-висока степен индустриалното минало на града, както и ще илюстрира част от него пред габровци и гости на града.
 

Дарение
Регионален исторически музей Габрово


Използвана литература:
Книга на габровската индустрия, Габрово, 1934.
В. „Реликви”, изд. на ДА-Габрово, бр. 4, 1996.