Ако Габрово е със затихващи функции, това означава ли, че отглеждаме емигранти?
Ако Габрово е със затихващи функции, това означава ли, че отглеждаме емигранти? / ПП АБВ

„Ако Габрово е със затихващи функции, това означава ли, че отглеждаме емигранти? Едва ли някой създава дете с мисълта, когато порасне то да живее далече от него, да работи в чужбина, а най-честата връзка да е през интернет”. Това каза Светлозар Тодоров, кандидат-кмет и водач на листата на ПП АБВ.

Светлозар Тодоров е убеден, че е възможно местната власт да създаде среда, подходяща за реализация на младите хора в Габрово. Според него кметът и местните парламентаристи имат отговорност за обединяване на институции, семейство, училище, университет и бизнес, които заедно да работят в тази посока.

За Светлозар Тодоров, кандидат за кмет на Габрово и за листата, която той води се гласува с номер 9 в бюлетините.


Г-н Тодоров, Вие за кмет на община със затихващи функции ли се кандидатирате? Водач на листа с кандидати за общински съветници в замиращо населено място ли сте?

В управлението и политиката трябва да се дава перспектива. И тя трябва да е максимално близка до бъдещата реалност. Младите хора в Габрово масово се подготвят да търсят реализацията си извън нашата община, защото не виждат перспектива, което се отразява директно върху мотивацията им да бъдат по-взискателни към себе си и да надграждат в различните степени на образованието. За това  има причини и решения.

Една от причините е повтарянето, като мантра, че Габрово е град със затихващи функции, че нищо не се случва, че заплатите са ниски, че няма къде да започнеш работа. Друга причина е, че почти нищо не се прави, за да се опровергае този мит.

В Габрово, обаче, има многобройни примери, които доказват обратното, но липсва последователност и постоянство от страна на институциите в предлагането на правилната информация.

На бъдещите ученици в професионални гимназии, на бъдещите студенти трябва да им се каже ясно къде биха могли да започнат работа в Габрово когато завършат, какво се очаква от тях, какъв кариерен път могат да изминат и какво възнаграждение се предвижда, защото новото поколение е прагматично и конкретно.

Всичко това с участитето на работодатели, родители и задължително на вече реализирали се млади габровци, защото такива има. Преди да се изправят пред първите сериозни предизвикателства в живота си, младите хора имат нужда от положителни примери и насърчаване, а не от масов негативизъм.

Преподавате в Техническия университет. Там има ли примери за студенти, които успяват да се реализират?

Убеден съм, че е необходимо всеки да има свой план за развитието си. И да го следва, независимо от трудностите. Още в първи курс от обучението си в Техническия университет в Габрово студентка започна работа  като технически сътрудник във фирма от частния сектор.

С други думи, като секретарка!

Тя работи като технически сътрудник и е много ценна за фирмата, участва в преговорите с чуждестранни партньори. Нейната роля е да подготвя документацията и тя успява да го направи компетентно, тъй като е положила усилие в училище и има отлична езикова подготовка. Тя се представя на много добро ниво в Университета и има ясни планове защо трябва да учи тук, в Габрово.

Може би това е единичен пример!

Това момиче е било мотивирано от семейството и учителите си. Част от живота й е преминал в чужбина, в среда която формира положителна нагласа. Нещо към което  и ние е добре да се стремим. А не да говорим на младите хора, че нямат бъдеще в своя роден град. През годините на социализма се формираше в обществото нагласата: „Учи, за да не работиш”. Сега се оформя друга: „Търси бъдещето си в чужбина”. Разбира се, че е добре да се пътува, да се пренесат положителни примери от други общности, както това е станало с младата студентка. Но аз предлагам, ако искаме децата ни да се реализират в Габрово, да създадем среда за това. Част от нея е да представяме положителните неща, а не да се потапяме в негативизъм. Ако един човек постоянно мисли, че е болен, той със сигурност ще се разболее. Ако за едно място се говори само, че е безперспективно за реализация на млади хора, въпрос на време е то да се превърне точно в такова.

Каква е ролята в този процес на кмета и на общинските съветници?

Това са основните двигатели. Те могат да обединят всички звена – институции, семейство, училище, университет, бизнес. Кметът и съветниците формират политиките. Те, като представители на местното самоуправление, трябва да имат ясен ангажимент към формирането на обща посока за развитие, в която жителите на габровска община да намерят своето място. Да обединяват, а не да разделят. Обикновено споровете в общинския съвет дори не са политически, а чисто партийни. През последните години, тези .които управляват обясняват как нещата вървят добре. Другите, които са в ролята на опозиция, твърдят обратното. Така се измества фокусът от същността на истинските проблеми и намирането на решения за тях.