2311 души са активистите на БЧК в област Габрово
2311 души са активистите на БЧК в област Габрово / DarikNews.bg, архив

Областната червенокръстка организация ще проведе годишното си отчетно събрание, което ще започне от 14.00 часа утре в сградата на БЧК в Габрово.

През 2013 г. в Областната организация на БЧК членуват 2311 души, от които 200 от община Трявна, 200 от община Севлиево, 800 от община Дряново и 1111 от община Габрово. На територията на Габровска област червенокръстката организация има 40 дружества. Обучени са 125 доброволци, които участват в различни дейности.

В младежката червенокръстка организация през 2013 г. членуват 119 младежи, разпределени в 11 клуба, като доброволците на организацията са 48. Сформирано е постоянно ядро от обучени доброволци.

Доброволците от БМЧК се включиха активно в традиционните за БЧК дейности, като обучения, семинари, тренинги по профилактика на СПИН, първа помощ, психо-социална подкрепа, превенция на тютюнопушенето, репродуктивно здраве, приемна грижа.

Подобряване качеството на живот на уязвими групи и повишаване на техните възможности за достоен живот, е една от основните дейности на организацията.

"През този отчетен период социално-помощната дейност бе отново един от основните ни приоритети, концентриращи вниманието върху проблемите на различни уязвими групи – самотни и многодетни майки, деца със специфични нужди, деца в риск, сираци и полусираци, безработни, самотни възрастни хора. Намаляването на уязвимостта на нуждаещи се и повишаване качеството им на живот кореспондира с основната мисия на организацията.

При подпомагане на нуждаещите се са спазвани Правилниците за получаване и предоставяне на хуманитарни помощи на БЧК за индивидуални и институционални бенефициенти,съобразно волята на дарителя".