/ Дарик Добрич
Липсата на дъжд може да се окаже пагубна за есенниците и пролетниците, смятат от сектора
Земеделците в Добруджа ще отбележат 120 години от началото на организираното земеделско движение в България с редица мероприятия. На 21 март от 10.00 часа в центъра на село Стожер ще се състои възпоменателна панихида в памет на първопроходците и водосвет за здравето на всички земеделци. От 11.30 часа на същия ден в Регионална библиотека „Дора Габе” в Добрич ще се открие документална изложба под наслов „120 години организирано земеделско движение”.

Земеделците започват да се връщат към българските сортове пшеница

Поканени за участие в тържествата са представители на всички земеделски организации - БЗНС, ПП „Никола Петков, ПП „Обединени земеделци”, Народен съюз и Земеделски съюз „Александър Стамболийски”, информира в ефира на Дарик Тодор Моралийски - зам.-председател на ПП „Никола петков” и председател на Добруджански фермерски съюз. „Поддържаме добри отношения с всяка една от земеделските организации и няма какво да делим. Земеделците сме честни и предвидими. Свързани сме със земята, а човек, който е свързан със земята винаги е позитивен”, заяви Моралийски.

Той коментира и състоянието на есенниците, което определи като много тежко, заради липсата на влага в почвата.  Липсата на сняг през зимата, дългият период без валежи, късното поникване, небратенето, температурните аномалии и ветровата ерозия оказват стресово влияние върху пшеницата.

Тя все още не е навлязла във фаза на усилено братене, а следващия месец трябва да влезе във фаза вретенене. Ако не паднат скоро дъждове  положението може да се окаже трагично не само за есенниците, но и за пролетниците, защото няма запасеност от влага в почвата”, подчерта Тодор Моралийски.

Той обработва 180 дка земя в землището на село Гурково, община Балчик, върху която отглежда пшеница, лимец и зеленчуци. „Старая се да правя органично зеленчукопроизводство без пестициди и химия. Не е лесно, но трупам опит и продължавам с експериментите, като залагам и на хомеопатия в отглеждането на зеленчуците. Амбицията ми е не да съм атрактивен, а да произвеждам чиста храна”, сподели земеделецът.