/ Дарик Добрич
Земеделските производители започват да се връщат към семената за посев, селектирани в България заяви проф. Иван Киряков - завеждащ секция  „Селекция на зърнено-житните и бобовите култури” в Добруджанския земеделски институт /ДЗИ/.

„Имаше доста стабилен отлив към вносните сортове, но земеделците започнаха да се връщат към нашата селекция. Много се търсят сортовете на ДЗИ Енола, Косара и Калина. Просто стопаните видяха, че са добри”, посочи проф. Киряков.

Изложението "Селското стопанство и всичко за него" очаква посетители до 31 август

„Многократно сме  заявявали, че нашата селекция е направена на територията на България, в Добруджа. Нашите сортовете са подбрани при нашите метеорологични условия, за разлика от чуждите, и са подлагани на екстремни условия през годините.

Например през април т.г. се появи кафява ръжда. Нашите сортове се оказаха много по-устойчиви на ръждите и маната, отколкото чуждите селекции”, сподели професорът. Той съветва земеделците да сеят поне един сорт българска селекция, за да им се гарантира стабилност.

Български земеделци сеят все повече вносни сортове пшеница

Агротехническите срокове за сеитба на есенниците стартират около 10 септември, в зависимост от района. За Добруджа оптималните срокове са  25 септември - до 25 октомври.

Проф. Киряков посъветва стопаните да спазват торовите норми и да не изтеглят много напред сроковете за сеитба. По думите му в Добруджа не трябва да се сее по-рано от 22 – 23 септември, защото има опасност от развитие на житни мухи и листни въшки, които може да доведат до появата на вируси.

Тази година ДЗИ предлага 13 сорта обикновена зимна пшеница. Между тях са висококачествените Мерилин, Лазарка, Галатея и Пчелина. Институтът предлага 2 сорта твърда пшеница, 5 сорта тритикале, 2 сорта ечемик.