Български земеделци сеят все повече вносни сортове пшеница
Български земеделци сеят все повече вносни сортове пшеница / снимка: Dariknews.bg

Тенденция на спад на сеитбата на български сортове пшеница прогнозира директорът на Добруджанския земеделски институт проф. д-р Иван Киряков.  Пред Дарик той заяви, че няма търсене на българската селекция като цяло, а все повече се сеят чужди сортове семена - френски, австрийски, сръбски и др.

„Аз не твърдя, че чуждата селекция е лоша, но тя не е проверена при нашите агроклиматични условия. Българската селекция отговаря на условията в страната. Западните семена навлязоха при нас от 2010 година насам, това не е достатъчно време да се докаже, че тази пшеница е стабилна", коментира проф.Киряков.

През миналата стопанска година продадените от ДЗИ базови семена от български сортове са били 1500 тона, а тази година - около 650 тона. По данни на Киряков миналата година от общо около 10,5 млн. декара, засети в страната с пшеница, 6,5 - 7 млн. дка  са със семена българска селекция. Очаква се през новата стопанска година тези площи да паднат на  4 млн. дка.

Намаляването на дела на българската селекция може да изиграе лоша шега на фермерите които са засели западна селекция на повече от 50% от площите си, тъй като те изключват фактора агроклиматични условия, смята Киряков.

Сеитбата на есенниците ще се забави заради валежите, каза още директорът на ДЗИ. Оптималните срокове за Добруджа са 25 септември - 25 октомври, но често се наблюдава и сеитба през ноември.

Други новини от Добрич