Започва броенето на мигриращите птици
Започва броенето на мигриращите птици / Цвета Нешева, БДЗП

Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ започва голямо изследване на миграцията в Североизточна България, съобщи координаторът за регион Варна Ивайло Иванов. 14 екипа на сдружението ще работят в Добруджа. Целта е да се установи количеството реещи се мигриращи птици, които преминават през тези територии. Само те могат да бъдат обхванати от членовете на дружеството, но се счита, че щом едно място е предпочитано и добро за тези видове, значи е подходящо и за останалите мигриращи птици, поясни Иванов.

Подобни проучвания се правят всяка година в цяла Европа. Птиците се следят по време на пролетната миграция през месеците март, април и май, както и наесен - август, септември и октомври.

Започва броенето на мигриращите птици
netinfo
Студът в България задържа ятата щъркели, които пристигат първи и възвестяват пролетта, но сега те се виждат вече навсякъде, каза още Иванов. От 4-5 дена в дружеството получават постоянно обаждания от очевидци. В момента мъжките щъркели бързат към познатите им места, за да заемат най-хубавите гнезда. Затова не се наблюдават многохилядни семейни ята, както наесен, при отпътуването им.

Първите наблюдения на мигриращи птици от юг в България започват още в средата на февруари, но това са единични екземпляри, каза Иванов. Координаторът обясни, че щъркелите ще се справят дори да завали отново сняг, тъй като могат да се хранят не само със земноводни, а и с мишки и други дребни животни. Студът се отразява по-неблагоприятно на лястовиците.