Започва акция по кръводаряване, има нужда от кръв от групи А и 0
Започва акция по кръводаряване, има нужда от кръв от групи А и 0 / Дарик Добрич

Кампанията за безвъзмездно кръводаряване ще стартира в Добрич на 17 септември и ще продължи през целия месец октомври. Инициативата е на областния управител; Желязко Желязков. В Центъра за трансфузионна хематология към Многопрофилната болница в Добрич ще бъде открит пункт, където между 8.00 и 13.00 ч. всеки делничен ден ще се приемат граждани, готови да станат кръводарители.

С това област Добрич се присъединява към обявената спешна дарителска акция от Министерство на здравеопазването, заради недостига на кръвни продукти от групите А и 0 в лечебни заведения в София и в Западна България. В нея се включват държавни структури, институции, граждани. Причината за намаляване на наличностите от двете кръвни групи е провежданото лечение на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и извършването на големи хирургични интервенции в редица здравни заведения.

Областният управител Желязко Желязков апелира към жителите в област Добрич и към териториални звена и организации да се включат в доброволната кампания.