Започнаха пролетните празници във Ветеринарната гимназия
Започнаха пролетните празници във Ветеринарната гимназия / ПГВМ

С отбелязване на Лазаровден и Цветница започват Пролетните празници в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина. Всички ученици се включиха в подготовката за тях с почистване на райони, разпределени по класове. Оформиха се цветни градинки и кътове за почивка в междучасията, като по-късно цветя ще бъдат засадени около училището.

Днес лазарки, облечени в празнични народни носии, пресъздават обичая лазаруване, пеят и танцуват. Ученици направиха презентация за ритуалите, съпътстващи пролетните празници в българската традиция.

Шарени яйца ще се боядисват на Велики четвъртък и ще се проведе кулинарна изложба „Великденска трапеза", като участието по класове ще бъде част от годишната класация за най-активен клас.

Кулминацията на пролетните празници ще бъде на 5 май, когато ветеринарната гимназия ще отбележи Гергьовден с традиционните за училището „Гергьовски люлки". Предвидени са различни дейности - от 10.00 часа презентации на ученици и учители, участници по проект „Еразъм+", от 11.00 часа пресъздаване на обичая Гергьовден с вакло агне, гергьовски люлки и шарен панаир, като празникът ще завърши с избора на тазгодишните Мис и Мистър на гимназията.