Започна свещеният месец за мюсюлманите
Започна свещеният месец за мюсюлманите / DarikNews.bg

Днес започва свещеният за мюсюлманите месец на постите Рамазан. През него мюсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез-слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода, отбелязва dnes.bg.

Месецът завършва с един от двата най-големи празника на мюсюлманите - Рамазан байрам. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора.

От постите се освобождават децата, бременните, болните, както и военните по време на поход.

Рамазан е месецът на опрощението, покаянието и милосърдието. Поверието разказва, че през свещения месец Рамазан Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.

„Рамазана ни учи как да бъдем по-търпеливи, да обичаме и уважаваме хората около нас, да помагаме на по-слабите и бедните ни братя и сестри. За това аз ви приканвам да превърнем месец Рамазан в месец на завръщане към вярата. През последните години забелязваме, че младите хора се отчуждават от вярата. Резултат на това е престъпността, която се шири  в обществото. Липсва уважение към близките и възрастните. Много деца спират да ходят на училище и остават неграмотни. А нашата страна е в Европа, ние живеем в 21 век." - се казва в послание към мюсюлманите на настоящия главен мюфтия Недим Генджев.