Водата в района над ж.п. линията все още е негодна за питейно-битови нужди
Водата в района над ж.п. линията все още е негодна за питейно-битови нужди / Дарик Добрич

Остава в сила предупреждението да не се използва вода за питейно-битови цели (пиене, миене, готвене, къпане) към потребителите, ползващи вода от Зона Добрич-Запад, съобщават от РЗИ. Зоната включва района над железопътната линия /Рилските блокове, района около бившите казарми, западна промишлена зона и квартал Рилци/. Същото се отнася и за жителите на с. Българево, Зона Болата.

Изследваните през почивните дни проби от тези зони не отговарят на изискванията по микробиологични показатели. В тях продължава съвместното пробонабиране с представители на „ВиК” ЕООД в разширен обхват, както от крана на консуматора, така и от помпените станции, които ги захранват.

За останалата по-голяма част на Добрич, която се захранва от Зона Добрич (водоема на 5-ти километър), водата отговаря по качество на здравните изисквания. На този етап пробонабирането и изследването на питейната вода от тази зона преминава към обичайния режим, съгласно графика по утвърдената за 2014 г. съвместна мониторингова програма. При необходимост и по сигнали ще се пристъпва отново към извънредно пробонабиране и изследване на водата.