Влезе в сила присъдата на отвлеклите Иван Иванов
Влезе в сила присъдата на отвлеклите Иван Иванов / netinfo

Влезе в сила присъдата на тримата, отвлекли 26-годишния Иван Йорданов Иванов през зимата на 2006 година. Тя бе постановена от Добричкия окръжен съд на 15 юни тази година. Това стана след като Варненският апелативен съд реши, че жалбата на 33-годишните Тимур Куртсеид и Дончо Славов е неоснователна и следва да бъде оставена без уважение, и потвърди акта на първата съдебна инстанция.

Тимур Куртсеид, Дончо Славов (който бе убит в дома си на 16 юни 2009-та) и Петър Петров бяха признати за виновни на 23 февруари 2009 г., че в съучастие с други лица, са участвали в организирана престъпна група, имаща за цел да отвлече Иван - син на добрички бизнесмен, отвлекли са го и противозаконно са го лишили от свобода по начин, особено мъчителен  за здравето на пострадалия, за повече от две денонощия. Тримата са поискали от баща му 550 хиляди евро за откуп.

Куртсеид получи наказание от 6 години и 11 месеца „лишаване от свобода" при строг затворнически режим. Славов бе осъден на 6 години и 5 месеца при строг затворнически режим. Петър Петров е наказан с 4 години и 6 месеца „лишаване от свобода" при общ затворнически режим. Тримата трябва да платят и глоба от по 4 800 лева. Съдът конфискува 1/2 идеална част от лек автомобил „Нисан Съни", собственост на Петров.

Славов и Куртсеид оспориха присъдата на Добричкия окръжен съд с претенция, че при постановяването й са допуснати съществени нарушения и е явно несправедлива с увеличението на наложеното им наказание „лишаване от свобода" с 2 години. Третият подсъдим по делото - 39-годишният Петров е депозирал  становище, че не се присъединява към жалбата на другите двама.

Варненският апелативен съд прецени, че първата съдебна инстанция правилно е приложила Наказателния кодекс. Срещу решението е подадена жалба от адвоката на Куртсеид, но на 24 юли т.г. самият Тимур е изпратил молба до Върховния касационен съд, че оттегля жалбата и иска присъдата му да бъде изпълнена. Тя влиза в сила от 14 юли 2009-та.