ВиК - Добрич продава тръби, за да върже бюджета
ВиК - Добрич продава тръби, за да върже бюджета / Дарик Добрич
ВиК - Добрич продава тръби, за да върже бюджета
62456
ВиК - Добрич продава тръби, за да върже бюджета
ВиК - Добрич продава тръби, за да върже бюджета
  • ВиК - Добрич продава тръби, за да върже бюджета
  • ВиК - Добрич продава тръби, за да върже бюджета

"Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Добрич продаде 12 000 тона тръби, съобщи управителят на дружеството Радослав Русев. Продажбата е извършена чрез Софийска стокова борса, на цена от 11 стотинки за килограм. От сделката дружеството ще придобие 1.3 млн.лева.

Тръбите са част от съоръжение за водоснабдяване на Добрич от река Дунав с обща дължина 90 км. То е строено през 80-те години на 20 век. Повече от половината от метала е бил откраднат в годините и са останали 43 километра. В голямата част от дължината тръбите са с диаметър 1.20 м, поясни Русев. Причината да бъдат продадени е, че дружеството има нужда от тези средства, а тръбите са ненужни, тъй като във времето, когато са положени Добрич е имал нужда от захранване със 17 - 18 млн. кубика вода, докато сега потреблението е спаднало до 8 млн. кубика, каза управителят. Той уточни, че тази продажба е коментирана много години и няма обяснение защо не е направена досега. От 2012 г. съоръжението е вписано в капитала на "ВиК" - Добрич. От МРРБ също считат решението за правилно и целесъобразно.

Купувач на тръбите е софийската фирма "Стийл Трейд България" ЕООД с управител Светослав Жеков. В добрикото дружество вече са внесени първите 200 000 лева аванс за оползотворяване на част от общото количество, което е разделено на 6-7 участъци. Започнало е ваденето на тръбите в землището на село Одринци. Съоръжението минава през 7 общини, няколко десетки села и стотици ползватели на земеделски земи. Всички разходи по обезщетяването им и по изкопаването са за сметка на купувача и затова "ВиК" Добрич не е получило цена от 50 стотинки, колкото върви старото желязо, обясни Русев. Само изкопаването ще излезе около 5-6 млн.лева, добави той.

ВиК - Добрич продава тръби, за да върже бюджета
netinfo

Реализираните средства ще се ползват за инвестиционната програма на дружеството за тази година, по която се планира мониторинг по магистралния водопровод за Добрич с цел намаляване на загубите на вода, енергийна ефективност, поставяне на 8 км водопровод в генералтошевско, контрол на качеството на входа на Добрич, подобрения за системите в морските градове преди сезона. Русев каза, че за първи път се знае точно колко кубика вода влизат в Добрич - около 38-39 000 кубика на ден.

Относно исканията за намаляване на цената на водата за добричлии, управителят е категоричен, че това няма как да стане, освен ако не падне цената на тока или не се намалят загубите. "Дайте си сметка, че едно време, когато са се ползвали 18 млн.кубика вода и разходите на дружеството са били 18 млн.лева на година, е можело водата да струва 90 стотинки", даде пример той, "но сега, след като потребяваме почти 3 пъти по-малко, главно заради липсата на индустрия и производство, трябва останалите да набавим тези средства чрез тарифата". Цената сега е 2.84 лева с ДДС за битовите абонати и е сред най-високите в страната. Причината е, че водата се добива чрез сондажи и за 1 кубик се изразходват 2 киловатчаса електроенергия.

"ВиК" - Добрич приключва 2012 г. със загуба от 200 000 лева. Коректно върви изплащането на 13-те млн.лева дълг, който вече е сведен до 11.6 млн.лева. Ръководството се надява за 2013 г. да реализира 18 млн.лева приходи. Русев се похвали, че събираемостта се е увеличила с 16%.

Чуйте какво каза Русев в двата файла - 1. за продажбата и 2. за цената на водата.