/ Thinkstock/Getty Images
В област Силистра, както и в цялата страна започна подаването на заявления за кандидатстване след седми клас в профилираните и професионални гимназии. Срокът за участие в първия етап на класирането е 26 юни, а класирането ще е ясно на 3 юли. В Силистренско държавният план - прием след VІІ клас за 2018-2019 г. включва 37 паралелки, като броят им е е с една повече от миналата година.

22 от паралелките са професиоанлни, а 15 профилирани. Прием ще бъде осъществен в 20 училища на територията на област Силистра, а извън класирането за държавния план прием е Спортно училище „Дръстър“.  За първи път в приема ще участва преобразуваното Обединено училище „Ив. Вазов“ в с. Зафирово, община Главиница и Обединеното училище в село Професор Иширково.

Над 860 са кандидат - гимназистите в областта. В тазгодишния план - прием е запазен  броят на паралелките за 13 училища. Увеличен е приемът с по 1 паралелка в 3 училища - в ПГС „П. Пенев” в Силистра,  в ПГМСС „Н. Вапцаров“ в с. Средище, община Кайнарджа и в СУ „В. Левски”в град Дулово.
 
Над 900 зрелостници в Силистренско държат матура

Общо в професионалното образование се предлагат 32 специалности от професии. От тях 13 са от списъка на МОН за очакван недостиг или близки до посочените, т.е. 40,6% от предложените специалности. Нови за областта са девет  специалности сред които „Селски туризъм“ ; „Търговия на едро и дребно“, „Съдебна администрация“, „Електрически машини и апарати“ и други.

В 7 училища се предлагат по 2 специалности в една паралелка. За първи път се предлагат паралелки с дуална система на обучение в 2 училища - ПГС „П. Пенев“ в Силистра /специалност  „Електрически машини и апарати“  и специалност „Външни ВиК мрежи“ / и  ПГСУАУ „Ат. Буров“ в Силистра /специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“ /.