СУ"Проф. д-р Асен Златаров" отбеляза патронния си празник
СУ"Проф. д-р Асен Златаров" отбеляза патронния си празник / Дарик Добрич
За първа година Средното училище „Асен Златаров“ в Шабла внася в Регионалното управление по образованието предложение за план-прием след VІІ клас. От учебната 2017/ 2018 година бъдещите осмокласници са в І гимназиален етап на степен средно образование. Заявени са професия „Организиране на туристическа агентска дейност“, специалност „Организиране на туризъм в свободното време“ и професия „Ресторантьор“, специалност „Производство и обслужване в заведения за хранене“, като срокът на обучение е пет години.

Разчетената училищна подготовка е обвързана със структурата на местната икономика, където туризмът е втори по значение отрасъл. Общинският план в периода 2014-2020 година предвижда привличането на инвестиции за неговото развитие. Това означава потребности от квалифициран персонал, подготвен за качествени услуги, търсени от туристите в общината. Обвързването на обучението осигурява перспектива за общинското средно училище, реална заетост на младите хора, завършили в него професионална подготовка и избрали да живеят в общината, коментират оттам.

СУ „Асен Златаров“ отбеляза патронния си празник и 132 години от рождението на големия български учен и хуманист. На тържествения концерт в салона на читалището присъстваха  кметът на Шабла Мариян Жечев, председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, учители,  родители, близки и приятели.