В Шабла ще има станция за зареждане на електрически велосипеди
В Шабла ще има станция за зареждане на електрически велосипеди / capital.bg, Мария Съботинова

Зарядна станция за електрически велосипеди ще има в Шабла, съобщават от общината. Устройството ще бъде поставено в зеления образователен център в града. Община Шабла е избрана за един от операторите на електрически велосипеди по  проект E-bike net /“Мрежа за електрически велосипеди”/, финансиран по Трансграничната програма Интеррег V-A Румъния – България.

Проектът предвижда да се създаде мрежа от електрически велосипеди на цялата територия на трансграничната зона със станции за зареждане, които ще бъдат поставени на максимум  50 до 70 км една от друга. Целта е наемателите на велосипедите да се движат безпрепятствено в цялата зона. Електрическия велосипед може да премине огромна за обикновения велосипед дистанция без почти никакви усилия. С е-байк всеки, който кара колело може да премине от 50 до 70 км, разчитайки на електрическа батерия.

В рамките на проекта, който ще продължи 2 години, ще бъдат купени 240 електрически велосипеда и поставени 70 станции за зареждане в цялата трансгранична зона. Предвижда се организиране на множество състезания за любители, велофестивали, велообиколки, промоционални турове и популяризиране на създадената мрежа на международни туристически изложения.

Проектът се изпълнява от Агенция за регионално развитие и Бизнес център - Видин в партньорство с още три сдружения: Видинска търговско-промишлена палата /ВТПП/; Румънска асоциация за електронна и софтуерна индустрия, клон Олтения, Крайова и Асоциация  на работодатели на малки и средни предприятия, Калафат. Бюджетът на проекта е 762 000 евро.