В Шабла отчитат 20% ръст на туристите, от такси за бивакуване са събрани 4000 лева
В Шабла отчитат 20% ръст на туристите, от такси за бивакуване са събрани 4000 лева / shabla.be

20% ръст на туристите се отчита в местата за настаняване в община Шабла това лято, съобщи пред Дарик кметът на общината Мариян Жечев. Регистриран е повишен интерес към района и от свободно къмпингуващите летовници. Знак за това са генерираните от туристите отпадъци. „Количеството отпадъци, които се събират в контейнерите в морската зона е един от начините, по който можем да измерим увеличението на посещаемостта”, обясни кметът.

Той припомни, че вече втора година в общината са определени три терена за бивакуване - северно от къмпинга в село Дуранкулак, северно и южно от Крапец и южно от село Тюленово. Там няма вода и ток, но се осигуряват съдове за събиране на отпадъци и химически тоалетни. Туристите плащат таксата от 2 лева на денонощие за ползването на 10 кв. метра. Това лято от такси за бивакуване в общината са постъпили около 4 000 лева, посочи Жечев като призна, че част от таксите не са събрани заради обширността на териториите. Постъпилите средства все още не покриват изцяло  разходите за предоставените услуги, затова се обмисля възможността през следващото лято таксите за бивакуване да бъдат леко увеличени.

Жечев припомни, че се обсъждат законови промени, с които да се определят правила за свободно къмпингуване и изрази надежда след приемането им морската община да успява да събира повече приходи от тази дейност.

Кметове на морски общини искат правила, а не забрани за дивото къмпингуване

Той коментира, че преди години в община Шабла е имало образцови къмпинги, които биха отговорили и на сегашните законови изисквания. В тях е имало рецепции, обособени райони за палатки, каравани и бунгала, за санитарни нужди, открити кухни, спортни игрища, места за паркиране, а в някои дори автосервиз на открито, лятно кино и библиотека. Сега тези терени са приватизирани и имат собственици, които обаче се въздържат от инвестиции, тъй като терените са горски фонд.

„Незнайно как урбанизирани отпреди 30-40 години зони в момента са гори. Моето желание е, там където се развива туризъм да не е горски фонд, а място за развиване на туризъм”, посочи  Жечев.

„Сега от срана на някои собственици има предложения за закупуване на тези терени, но те ще ги получават като гори. Трябва да ги платят веднъж и после още веднъж, за да бъдат изключени от горския фонд. С 50 дни активен туристически сезон никой няма да инвестира в подобно нещо”, посочи още кметът.

Преди дни на среща с министърът на туризма Николина Ангелкова той предложи проблемът да се обсъди от междуведомствена комисия, в която да влязат представители на местната власт и на министерствата на туризма и земеделието.  Процедурата по създаването на такъв орган е задвижена и Жечев се надява последвалата оставка на правителството да не доведе до забавяне на процеса.