В нощта на музеите в Генерал Тошево ще гостува  колекция минерали
В нощта на музеите в Генерал Тошево ще гостува колекция минерали / dariknews, архив

За поредна година Историческият музей в Генерал Тошево ще се включи в инициативата "Нощ на музеите", която се организира в Международния ден на музеите - 18 май. В добруджанския град ще гостува изложбата "Минералите – неувяхващите цветя на природата". Експозицията е на Национален музей "Земята и хората", в който се съхранява най-голямата в България колекция от минерални образци - над 25 000 броя.

В гостуващата изложба ще бъдат представени минерални образци от три тематични колекции - скъпоценни и декоративни камъни, ахати и природни картини. Изложбата ще бъде открита на 17 май, от 18.00 часа, а вратите на музея ще останат отворени за посетители до 1.00 часа след полунощ.

Колекцията скъпоценни и декоративни камъни се състои се от природни и обработени образци от изумруд, гранат, рубин, топаз, аквамарин, цитрин, опушен кварц, аметист, турмалин, нефрит, родонит, тюркоаз, тигрово око, ахат и др. Това са т.нар. „аристократи” на минералното царство, ценени от хората още от дълбока древност и използвани за направа на накити, талисмани, различни изделия за бита или като лечебно средство.

Колекцията  ахати включва образци от различни минерални точки от Източните Родопи в България, а също и от Бразилия и Уругвай. Колекцията демонстрира многообразието от багри и причудливи шарки на тези вулканични образувания.

Природните картини са колекция от естествени скални късове (мусковитови шисти) от Бразилия, с причудливи дендритовидни образувания от манганови оксиди и хидрооксиди, които природата сама е „нарисувала”.