В Генерал Тошево обсъдиха трансграничното сътрудничество до 2020 година
В Генерал Тошево обсъдиха трансграничното сътрудничество до 2020 година / община Генерал Тошево

Кметът на Община Генерал Тошево Димитър Михайлов и екипът, отговарящ за европейските проекти, посрещна работни групи от областния съвет на Констанца, Република Румъния и Община Крушари.  Целта на срещата бе обсъждане на възможностите, които предлага новият програмен период 2014 – 2020 на Европейския съюз, в частта му за трансгранично сътрудничество между България - Румъния.

Кметският екип презентира пред румънските партньори всички свои реализирани проекти, благодарение на които както в града, така и в няколко села на общината е изградена пътна и туристическа инфраструктура, доставено модерно офис оборудване и специализирана техника.

Михайлов  увери партньорите, че Община Генерал Тошево разполага с нужния финасов ресурс за подготовка и съфинансиране на нови съвместни проекти. Поставен бе акцент върху това следващите общи инициативи по програмата за трансгранично сътрудничество да бъдат насочени към закупуване на техника и апаратура за инвънредни ситуации, които да могат да се ползват от всички  партньори. Гостите от областната администрацията на Констанца също споделиха добрия опит, който имат с реализацията на международни проекти. Те гарантираха, че имат одобрението на румънския управляващ орган да продължат практиката с изграждане на специализирани звена за помощ  в кризисни ситуации от двете страни на границата.

Община Генерал Тошево има няколко големи проекти по Програма за Трансгранично сътрудничество България - Румъния 2007 – 2013 с общините Негру Вода и Мурфатлар на обща стойност 7 892 182 евро. Съвместно с областен съвет Констанца и Община Крушари през предходния програмен период бе реализиран проект „Оборудване за спасяване на нашия живот” , чиети финасиране бе в размер на 5 999 388 евро, от които 203 250 евро за българската община. С тези средства бе закупен роторен снегорин и гребло за почистване на сняг. Проведени бяха обучителни курсове за управлението му, както и обучения за парамедици. Извършено бе предпроектно проучване за база и полигон, които ще обслужват специализираните акции и техника на българска  територия, в това число и хеликоптерна площадка за извеждане на пострадали.

Очаква се с новите проекти да се надградят старите. Ще бъдат закупени нова техника, високо проходими автомобили, спасителни работилници, лодки, водолазна апаратура и др.