В Албена започва Годишната среща на местните власти
В Албена започва Годишната среща на местните власти / projects-namrb.org

Започва Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/. За пореден път домакин на най-големия форум на сдружението на общините е курорт „Албена”. Събитието ще се проведе от днес до 8 октомври и ще събере за първи път общинските лидери от мандат 2015-2019година.

Очаква се във форума да се включат над 600 общински лидери от цялата страна - кметове, председатели на общински съвети, общински съветници, секретари и експерти от общинските администрации. Срещата ще отбележи и 20-ия рожден ден на НСОРБ и 10-годишнината от създаването на неговото търговско дружество „НСОРБ-Актив“.

По време на XI-та годишна среща ще бъдат дискутирани актуални проблеми и предизвикателства пред българските общини като предлагането на удобни и достъпни административни услуги за гражданите и бизнеса, ще бъдат обсъдени новите ангажименти на общините, свързани с прилагането на Закона за предучилищното и училищното образование, такса „Битови отпадъци 2017“ и възможните решения за общините, въпроси с  градското развитие и устройството на територията и др.

В рамките на форума ще се проведе изложението Общинско ЕКСПО“2016 за стоки и услуги за общините, което ежегодно осигурява пряка комуникация между общините, неправителствения сектор и бизнеса.

На годишната среща на местните власти ще бъде подписано Споразумение за сътрудничество между Министерски съвет и НСОРБ и ще бъдат връчени юбилейни и ежегодни награди на НСОРБ, както и наградата на френското посолство за конкурса „Екообщина“.

Гости на форума се очаква да бъдат президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, заместник-министър председателят по икономическата политика и европейските фондове Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Меглена Кунева, министърът  на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, Найден Зеленогорски, председател на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление, дипломати, заместник-министри, експерти от изпълнителната власт, кметове на български общини.