Училищата по изкуствата застрашени от новия закон за образованието
Училищата по изкуствата застрашени от новия закон за образованието / netinfo

Училищата по изкуствата в България се обявяват против предвижданото в новия Закон за предучилищното и училищното образование прекъсване на обучението по изкуства в първия гимназиален етап – 8-10 клас. Това стана и повод за създаването на Асоциция на училищата с профилирано и разширено изучаване на хореография, която бе учредена в Добрич. За неин председател бе избрана директорката на СОУ”Св.Климент Охридски”-Добрич Юлияна Герасимова. В сдружението влизат 13 учебни заведения от цялата страна, които са към министерството на образованието.

„Профилираната подготовка се измества във втория гимназиален етап – 11- 12 клас, а в първия /8-10 клас/ изкуствата се изучават в много малък брой часове. Например ако една дете учи пиано от 1 до 7 клас, в 8, 9 и 10 клас то трябва да прекъсне обучението по изкуство, а в 11 и 12 клас, ако се ориентира да кандидатства с пиано, трябва да започне да учи отново”, поясни пред Дарик Герасимова. Тя предполага, че постановката в новия закон, който мина на първо четене в НС, е продиктувана от икономически причини, защото обучението по изкуства е скъпоструващо, а парите трябва да ги даде държавата.

Съществуващите учебни заведения с профилирано и разширено изучаване на музика, изобразително изкуство и хореография трябва да бъдат запазени и да се осигури финансирането им, категорични са от асоциацията. „Не всеки родител може да изпрати детето си в друг град да учи в някое от училищата по култура, които са под шапката на Министерството по култура. Не са толкова много талантливите деца на България, че да не може да им се помогне”, коментира Юлияна Герасимова.

Предложения в тази насока са внесени в парламента, Министерския съвет, синдикатите, Съюза на работодателите. „Имаме подкрепата на местните депутати, на висшите учебни заведения по изкуства, на известни личности от тази област”, посочи Герасимова.

35 години от създаването си отбелязва през тази учебна година СОУ „Св.Климент Охридски”. През 2015 г. има планирани четири турнета на състави от училището. В Измир ще се представят фолклорни групи, в Солун - хорът, в Италия - духовият оркестър, мажоретки и певци, а в Будапеща изявата също е фолклорна. На 17 април ще се състои голям концерт във връзка с годишнината. Училището ще участва и в обявен конкурс за атрактивно изпълнение на европейския химн, като тази седмица ще бъде направен видеоклип с духовия оркестър, народни инструменти и  хора.