Ученици от Тервел – с призове от форума в Окръжен съд
Ученици от Тервел – с призове от форума в Окръжен съд / Окръжен съд Добрич

Дванадесетокласничката Теменуга Пенчева от СОУ „Йордан Йовков" Тервел получи голямата награда „Най-добър оратор" на Форума за публични изказвания „Словото като закон, истина и право", който се проведе в Деня на отворени врати в Окръжен съд - Добрич. Той бе организиран в партньорство с Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов" Добрич и Регионалния инспекторат по образование. В състезанието се включиха 30 ученици от 8 до 12 клас от 10 училища.

Жури и гости единодушно посочиха Теменуга Пенчева като най-аргументирано и убедително представилият се участник в конкурса, посочват от съда. Абитуриентката от СОУ „Йордан Йовков" заяви пред тях своето виждане за „Правото и „кривото" в България и в Европа".

Журито с председател съдия Георги Павлов от Окръжен съд - Добрич открои като забележително присъствието на представителите на град Тервел, които спечелиха и две първи места. Грета Николова от същото училище грабна първата награда в групата на десетокласниците с темата „Съдът на времето, човека и институциите". Росица Димитрова от Общински детски център „Малкият принц" бе отличена сред деветокласниците за своята идея за „Съда на историята".

Ученици от Тервел  с призове от форума в Окръжен съд
netinfo

На първо място сред дванадесетокласниците се класира Калоян Попов от СОУ „Климент Охридски" Добрич, който разсъждава за „Свободата и надеждата - моралният избор на обществото". Първа награда сред участниците от единадесети клас получи Радина Мариянова от Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов". Словото й бе вдъхновено от Ботевата равносметка: "Добро ли сме, зло ли правили, потомството нази ще съди". Сред най-малките участници - осмокласниците, първа награда бе присъдена на Натали Иванова от СОУ „Димитър Талев" Добрич. Нейното слово бе фокусирано върху „Обществото и нуждата от норми и ред".

Отличени са и Михаил Михайлов и Коста Колев от Финансово-стопанската гимназия в Добрич, Ани Димитрова от СОУ „Климент Охридски", Петър Семов от Професионалната гимназия по туризъм, Веселина Николова от Професионалната гимназия по земеделие в Каварна. Призьорите получаха книги, учебни помагала и химикали. Класираните изказвания ще бъдат публикувани на интернет страницата на Окръжен съд - Добрич.