Ученическа конференция за Балканската война се организира в Добрич
Ученическа конференция за Балканската война се организира в Добрич / Дарик Добрич, архив

Първата по рода си областна ученическа конференция ще се проведе от 10 часа в зала Европа на областната управа. Тя е организирана от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” със съдействието на Областна администрация, община Добрич и РИО на МОМН.

Темата на ученическия форум е Балканската война, а целта е да се привлече общественото внимание към битките, сраженията и героите от войната, част от които са добруджанци.

Участници в конференцията ще бъдат ученици и учители от десет училища от Добрич, Генерал Тошево, Тервел и Шабла. Очаква се на събитието да присъстват изявени български историци и общественици, като академик Георги Марков, помощник-ректорът на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” доц. д-р Милен Михов и др.

Балканската война е военен конфликт между Османската империя, от една страна, и съюзените България, Сърбия, Гърция и Черна гора, от друга, продължил от 5 октомври 1912 г. до 17 май 1913 г., когато е подписан Лондонският мирен договор. За България целта е освобождаване на Македония и Тракия от османска власт и обединението на българската нация. Връхна точка във войната е превземането на Одрин на 13.03.1913 г.