Трудова борса в туризма
Трудова борса в туризма / Дарик Добрич
Ще попълват дефицита от кадри в системата с работници от Беларус, Украйна и Молдова
В туристическия бранш очакват добър и успешен сезон. Подготовката за неговия старт е в разгара си, а реалното откриване се очаква с настъпването на Великденските празници. Това коментира за Дарик Димитър Димитров - председател на Браншовата Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Североизточна България - регион Добрич. „След приключилата Борса в Москва съм оптимист за предстоящия туристически сезон и специално за Северното Черноморие. Очаквам да отбележим ръст  между  7  -  10% при всички туристи. По-голямата част от тях са от ЕС, ръст се очаква при поляци и чехи,  също и при руския пазар.  Борсите продължават до средата на април така, че тепърва ще се променя ситуацията, надявам се към по-добро” – коментира Димитров.  

Според него голяма част от заплатите в бранша ще бъдат увеличени между 8 и 15%, заради големия недостиг на квалифицирана работна ръка. „Разчитаме основно на българските кадри, но има голям недостиг, заради по-ниския стандарт и по-ниското заплащане в системата – това е причината тези професии да са непривлекателни. Трудно се намират добре подготвени професионални кадри. Ще  разчитаме и на работници от Беларус, Украйна и Молдова, които ще стажуват по Българското Черноморие и по този начин ще спасим сезон 2017 г.” – коментира още Димитров. Той даде за пример как се движат заплатите в бранша като посочи, че с предвиденото увеличение  рецепционистите  ще получават около от 900 лв. брутна заплата, готвачите – 1 000 лв., камериерките  –  между 700 и 800 лв.  На част от персонала се осигурява и безплатно спане, храна и транспорт., посочи още Димитров. По думите му недостиг на кадри има във всички позиции, а търсенето е еднакво актуално и за камериерки, рецепционисти, готвачи, сервитьори, градинари, общи работници . Много от работодателите  са готови да плащат добре и целогодишно, за да задържат персонала, подчерта още Димитров. 

Той коментира и предстоящото увеличение на цената на природния газ, като заяви, че то  притеснява бранша  заради очакваното увеличение  и на цените на електрическата енергия и хранителните  продукти.  „Ние сме предложили и продали нашите предварителни туристически пакети още от миналата година с обявена цена, така че нямаме достатъчен резерв сега да покрием това увеличение. Въпреки това от ДКЕВР не ни съобщават за някакво фрапантно увеличение на електрическата енергия, която ни интересува основно. Да се надяваме, че няма да имаме съществени проблеми, но това увеличение при всички случаи ще окаже негативно влияние върху цената на предлагането за следващия сезон” – заяви Димитър Димитров. Той се включи в поредното издание на трудовата борса в сферата на туризма, чийто домакин е Добрич. В събитето участват хотелиери и ресторантьори от цяла България. Организатор е Агенцията по заетостта.

Трудова борса в областта на туризма
Дарик Добрич