Лазаровден в Каварна
Лазаровден в Каварна / Община Каварна

С песни, танци и възстановка на фолклорни обичаи Каварна посрещна Лазаровден. Нагиздени лазарки се събраха на площада пред църквата „Св.Успение Богородично”, за да пресъздадат обичая „Лазаруване“.

Лазаровден в Каварна
Община Каварна

В празничната програма се включиха детска ясла "Щастливо детство", градини "Радост" и "Здравец" и децата от първи и втори клас от СУ "Стефан Караджа". Музикални поздрави отправиха и вокална академия "Каварна" с ръководител Надя Боева, фолклорна формация „Шарено коланче” с ръководител Невелина Василева, а музикалната програма завърши с танц изпълнен от фолклорен танцов ансамбъл „Бизоне”.

Лазаровден в Каварна
Община Каварна

По традиция бе възпроизведен и обичаят „Кумичене” – хвърляне на лазарски венци на старата чешма до средновековната баня „Хамам“.

Лазаровден в Каварна
Община Каварна

Приветствие на празника отправи кмета на община Каварна Нина Ставрева. „Мили съграждани, скъпи приятели, в този светъл ден и с настъпващия пролетен празник - Цветница, нека си пожелаем да бъдем по-добри, по-смирени и сърдечни! Лазаровден и Цветница поставят началото на Великденските празници, които носят надежда. Нека всеки от нас има такава за по-добър утрешен ден! Нека тези светли дни ни направят по-добри, да отключим сърцата си, да се обърнем с добри думи и дела един към друг.", каза Ставрева и пожела на всички именници здраве, късмет и просперитет.