Тази година жътвата ще започне с две седмици по-рано
Тази година жътвата ще започне с две седмици по-рано / Дарик Добрич, архив

Очаква се тази година жътвата да започне в края на месец юни - с около две седмици по-рано от обичайното, заяви доц.д-р Добринка Атанасова - селекционер по пшеницата в Добруджанския земеделски институт по време на традиционния Ден на отворените врати на научното звено. По думите й заради засушаванията пшеницата зрее по-бързо, посевите са чисти и има потенциал за много добър добив, ако времето не се влоши. Около 550 килограма от дка се очаква да бъде реколтата в областта, а в полетата на института тя може да достигне 600-700 кг./дка.

Българските сортове пшеница се радват на много добър прием в Турция заради устойчивостта им на студ и суша и отличното качество на зърното, заяви Кемал Мехмед - търговски директор на турска компания за семепроизводство, партньор на добруджанския институт. Сортовете на ДЗИ „Ивета” и „Аглика” дори може да спечелят приза „Златен клас”, който ще бъде връчен в Турция през 2015 година. По думите на Мехмед добивът от сорта „Аглика” при поливни условия може да достигне до 1050 кг. от декар. Българските пшеници са много търсени във всички региони на Турция, въпреки че се конкурират с френски, италиански и руски сортове, допълни агробизнесменът.

Тази година в пълна схема на семепроизводство ДЗИ има общо 45 сорта зърнено-житни култури. 33 от тях са обикновена зимна пшеница, 6 - тритикале, 3 – твърда пшеница, 3 – ечемик, съобщи директорът на института доц.д-р Иван Киряков. 9 сорта зърно тепърва ще бъдат предлагани на земеделските производители.