Стокообменът между България и Русия е спаднал с 40%
Стокообменът между България и Русия е спаднал с 40% / Дарик Добрич
Стокообменът между България и Русия е спаднал с 40%
81466
Стокообменът между България и Русия е спаднал с 40%
  • Стокообменът между България и Русия е спаднал с 40%

С 40% е спаднал стокообменът между България и Русия за първото шестмесечие на тази година, в сравнение със същия период на 2014 г., съобщи Желю Добрев от Българо-руската търговско промишлена палата. Това се дължи на въведените мерки за ограничение в търговията с Руската федерация от страна на Европейския съюз, като санкции заради политиката в Украйна. Руският внос в страната ни е намалял с 28%, каза Добрев. Ударът върху нашия износ засяга най-голямото перо - медикаментите. Спадът в този сектор е 50%. Засегнати са и други производства - вино, мебели, трикотажни изделия, консерви, фризери, хладилници. Ръст в износа за Русия т.г. има само при цимента и торовете.

Въпреки санкциите, Българо-руската търговско промишлена палата продължава да поддържа и да създава контакти между регионалните организации на двете страни. В различни дни от днес до края на септември в курорта Албена се провеждат бизнес срещи, на които присъстват гости от търговски палати от пет руски района - Калининград, Екатеринбург, Ростов на Дон, Тюменска и Орловска област. Очакват се около 70 предприемачи в сферата на производството и услугите, съобщи Добрев.(чуйте повече от него в аудиото)

Днес бе представен Калининград. Началникът на отдел "Външнотърговски връзки" в местната палата Наталия Камаева информира, че връзките между този район и България са били много добри през годините, но след въвеждането на санкциите на ЕС, туризмът е затруднен, тъй като няма директни полети. Пътуването до страната ни се осъществява сега през Москва или Санкт Петербург и отнема 14 часа. Този въпрос е отнесен до руското консулство във Варна и от там уверяват, че ще бъде решен, след като има желаещи да пътуват.

Добрич и Калининград могат да си сътрудничат в земеделието - производството на зърнени култури и новите технологии, както и в туризма - основно медицинския. Руският град се слави като риболовен център, има развити още корабостроене и мебелна промишленост. Там се добива 90% от промишления кехлибар в света, каза Камаева и добави, че местните хора съчетават руското гостоприемство с немска точност. В Калининград действа специална икономическа зона с облекчения за инвеститори. Всички руснаци при нас се отнасят прекрасно към българите и към европейците в цялост, въпреки санкциите, заяви тя.