/ ThinkStock/Getty Images
Исканията са за достойни условия на труд и заплащане
Медицинските специалисти по здравни грижи от Добрич ще подкрепят националния протест на колегите си от цялата страна, обявен за 1 март, съобщи в ефира на Дарик Мария Димитрова, член на УС на Българската Асоциация на професионалистите по здравни грижи/БАПЗД/.  

В София протестът ще бъде пред Министерството на здравеопазването от 12.00 часа, а в останалите градове – пред сградите на общините. В първия ден на март и пред кметството в Добрич ще излязат медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и  фелдшери, за да заявят исканията си, а онези от тях, които са на работа, ще закачат протестни трикольорни лентички на реверите си в знак на подкрепа на протестиращите, информира  Мария Димитрова.  

Най-многобройното съсловие в системата на здравеопазването настоява за достойни условия на труд и заплащане, задължително спазване на заложените в КТД договорености и дългосрочна стратегия за здравните грижи до 2030 г. „Искаме еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни  грижи в размер на три минимални работни заплати за страната, но ще сме съгласни и на договореното в КТД, което е 900 лв.”, коментира Димитрова. Съсловието настоява и за достойно остойностяване на нощния труд и за диференцирано заплащане на работещите в тежките отделения като Спешно и ОАИЛ.

„В годините сме видели много неща, много срещи сме провели с отговорни институции, в парламента и с депутати и никой не може или не иска да проумее, че ако нас ни няма, няма да има здравеопазване” – сподели акушер Димитрова. По думите й при създаването на съсловната организация в регион Добрич през 2005 г., тя е наброявала 1700 души, а към момента в нея членуват по-малко от 700. Отливът е заради навършване на пенсионна възраст на голяма част от хората или преминаването им на работа в чужбина.

В момента сред членовете на Българската Асоциация на професионалистите по здравни грижи тече подписка под наслов „Здравните грижи сега са нашето общо утре”. Тя ще бъде внесена в официалните държавни  институции след 16 март, когато ще се състои заседание на Националния и Управителния  съвет на Асоциацията и ще се реши как ще продължат протестите.