След преобразуването на ВУМК базата в Добрич ще поеме основно международните програми
След преобразуването на ВУМК базата в Добрич ще поеме основно международните програми / Дарик Добрич
След преобразуването на ВУМК базата в Добрич ще поеме основно международните програми
78383
След преобразуването на ВУМК базата в Добрич ще поеме основно международните програми
  • След преобразуването на ВУМК базата в Добрич ще поеме основно международните програми

До месец-два се очаква Парламентът да одобри предложението на Министерски съвет за преобразуване на Висше училище Международен колеж - Добрич, съобщи в ефира на Дарик ректорът доц. Тодор Радев. Ако новият статут бъде утвърден, в което той не се съмнява, това ще доведе до някои значими промени. Името на колежа ще стане Висше училище по мениджмънт /ВУМ/ и седалището му ще бъде във Варна, което се дължи на условието за наличие на собствен имот, уточни Радев.

Голямо преимущество за висшето училище след преобразуването ще бъде възможността да се произвеждат магистри. Нашите бакалаври получаваха досега дипломи от университета в Кардиф, с който имаме партньорство, каза ректорът. Друг проблем, който ще бъде решен е, че ще може на чуждестранните студенти, които са от 35 държави, да се издават визи, което досега не е било допустимо. Обучаващите се в специализирано висше училище имат и право на студентски кредит, припомни Радев.

Той каза, че базата на колежа в Добрич ще остане и в нея ще се развива предимно обучението на чуждестранни студенти. За тях няма значение къде учат, а градът предлага добри условия, тъй като е малък и спокоен, смята той. От скоро се предлага и настаняване в общежитието на колежа, което се намира по бул."Добруджа", до кръстовището с ул."Отец Паисий". Във Варна ще бъде базирано обучението на магистрите, тъй като често те вече стажуват или работят, а в големия град има повече възможности за това.

Радев припомни, че одобряването на искането за преобразуване на колежа отне няколко години. Бяхме оценявани два пъти от Националната комисия по акредитация, след което се преборихме с бюрокрацията, за да може въпросът да бъде придвижен по-бързо от министерството на образованието до законодателната власт, каза той.