/ СИДП
Вече сме в периода, когато се раждат малките сърнета и еленчета, а заедно с тях се появяват и хора, които вземат животинчетата, намирайки ги в гората, за да ги „спасят“. Това не бива да се прави, алармират от Североизточното държавно предприятие.
 
Ловните специалисти предупреждават туристите и събирачите на гъби и билки да не прибират малките, мислейки си, че те са изоставени от майките си. Кошутите и сърните скриват новородените при опасност или пък когато се хранят.

Майката винаги е наоколо, дори и да не я виждаме. Малките стоят неподвижно не защото са болни и изоставени, а защото това е инстинктивната им реакция, естествен защитен механизъм при опасност и хищници, както и при появата на хора в близост. 

Горски спасиха две изгубени сърни

Експертите предупреждават, че новородените не трябва да се пипат и да се местят. Хората могат да ги снимат, но трябва бързо да се отдалечат, за да не стресират допълнително малките и майките. Единственият случай, в който е допустимо да бъде прибрано малко животинче е когато то е ранено и наистина се нуждае от грижа и медицинска помощ. 

„Ако не сте сигурни в преценката си за състоянието на животното  винаги можете да позвъните в горското или ловно стопанство във вашата община и да потърсите помощ. Ако пък станете свидетели на продажба на малки сърненца и еленчета подайте сигнал на телефон 112”, съветват още ловните специалисти.