Ще правят мартеници по програмата „Баба и внуче”
Ще правят мартеници по програмата „Баба и внуче” / netinfo

Регионалният исторически музей в Добрич продължава работа по образователната програмата „Баба и внуче”. Поредната проява е свързана с 1 март, когато се отбелязва  Деня на самодееца.  От 11 часа днес в Етнографската къща историческият музей ще представи пред добричлии възстановка на традиционни народни първомартенски обреди и обичаи. Ученици от клуб „История и краезнание” при СОУ „Димитър Талев” с ръководител Румяна Георгиева ще изработят мартеници от естествени материали по стар български обичай. В празника ще участват група за автентичен фолклор от кв.”Рилци”, както и приложници от Добрич, които ще подредят изработени от тях мартеници и сувенири в изложба базар „С багрите на Марта”.

 

Регионален исторически музей – Добрич работи по образователната програма „Баба и внуче”вече четири години. Инициативите са насочени към  деца от различни възрастови групи и техните майки и бащи, баби и дядовци. Програмата има за цел да провокира интереса на децата към изучаване на етнографското наследство на Добруджа и съхраняване на българските традиции и обичаи. Идеята на уредниците е в уютната обстановка на Етнографска къща, с помощта на музейни и гостуващи специалисти и краеведи, всяко дете да научи повече за спецификата на етнографските групи в Добруджа, за празниците от народния календар, да се докосне до красотата на българската традиция и до многообразието на занаятите в региона чрез изработването на мънистени украшения, декоративна тъкан, мартеници, коледарски венци.

Образователната програма „Баба и внуче” се реализира до момента със съдействието на ученици от СОУ ”Димитър Талев”, ОУ „Хр. Смирненски” и СОУ „Кл. Охридски”.