Ще обработват заледяванията в центъра с нови материали
Ще обработват заледяванията в центъра с нови материали / Дарик Добрич
Ще обработват заледяванията в центъра с нови материали
77385
Ще обработват заледяванията в центъра с нови материали
  • Ще обработват заледяванията в центъра с нови материали

В община Добрич активно се търси решение на проблема с поледицата в централната пешеходна зона, информира за Дарик зам.-кметът Пламен Ганчев. Поради негативното въздействие върху настилката от няколко години е спряно хвърлянето на магнезиево-солни смеси, което води до много случаи на пострадали при подхлъзване граждани. По информация от ортопедично отделение в болницата вчера са хоспитализирани петима с по-тежки фрактури.

Солта уврежда не клинкерните плочи, а материала на фугите по центъра, съобщи Ганчев. Затова от общината не разрешават на фирма "А.С.А." да ползват такива смеси, освен за улиците. Заради поледицата обаче от последните дни, в местната управа мислят за алтернатива и вече са влезли във връзка с производители. Новите материали срещу заледявания са биологично разтворими, еластични, не токсични, с антикорозионни свойства, посочи Ганчев. Очаква се да бъде избран и внедрен новият метод още през настоящия сезон.

Зам.-кметът информира още, че поради промените във времето в региона в последните години, ще се помисли за актуализиране на договора с фирмата, отговаряща за чистотата в Добрич. Заради липсата на обилен сняг през зимата в града, ще трябва да се заложи и през този сезон ръчно метене и миене, което по настоящем не фигурира в условията. Сега операторът е задължен през зимните месеци освен поддръжката на улиците след снеговалеж, само да премахва едрите отпадъци. На това се дължи очевидното замърсяване на тротоари и улици в много части на града с прах и остатъци от листа от дърветата.

Чуйте казаното от Ганчев в аудио файла.