Шабленци се изследват за СПИН в мобилна лаборатория
Шабленци се изследват за СПИН в мобилна лаборатория / netinfo
Мобилна лаборатория за изследване на Хив – Спин пристигна в Шабла, съобщиха от пресслужбата на общината. Тя е една от 14-те, работещи на територията на страната.

Инициативата за акцията е на програмата „Превенция и контрол на ХИВ-спин” на здравното министерство. Финансирането е от Глобалния фонд за борба срещу спин, туберкулоза и малария. Основният донор са страните от Г-8.

В Шабла мобилната лаборатория идва за втори пореден път. Целта е консултациите и изследванията за спин да бъдат достъпни за всички граждани и жителите на най-малките селища.

В мобилната лаборатория могат да се направят изследвания още за хепатит В и С, както и за сифилис. Всички изследвания са безплатни. Пробите се обработват в Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве по места, също безплатно. Лабораторията гарантира и анонимността на пациентите.

Маршрутът на мобилната лаборатория в община Шабла е предимно по почивните бази край морския бряг, където са съсредоточени най-много хора по това време на годината.