Сесии на пътуваща литературна конференция ще се проведат в Добрич
Сесии на пътуваща литературна конференция ще се проведат в Добрич / netinfo

Работни сесии на международната пътуваща конференция, наречена „Живописна България. Български литературни маршрути”, ще се състоят в Добрич. Конференцията се провежда под егидата на вицепрезидента Маргарита Попова.

Участниците в международната пътуваща конференция са сред (по)читателите и познавачите на българската литература. Те са студенти по славистика в университетите на Атина, Киев, Варшава, Виена, Петербург, Пловдив, Страсбург, София и Хайделберг. На фокус в техния проект за „литературни пътешествия” е БЪЛГАРИЯ. Целта им е да покажат на сънародниците си, че академичното знание е приключение, че е удоволствие да знаеш, да си чел, но  само „споделеното знаене е успешно знаене”.

Конференцията се подкрепя от участващите университети, от общините и представители на частния бизнес. Програмата ѝ стартира в София и преминава през Пловдив, Велико Търново и Добрич, Балчик. Работните сесии са открити за посетители. Интензивната програма на конференцията – 28 участници, 15 маршрута, описващи траектории от Видин до Странджа, от Широка лъка до Трявна, – подсказва най-важната амбиция: Вазовата „Живописна България” и Йовковата Добруджа търсят и днес своята модерна многоезична визия.

Сесиите на конференцията днес ще започнат около 14.30 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков”, а утре - от 9 до 12 часа.

На 19-ти септември екипът на конференцията ще гостува на вицепрезидента, за да разкаже както за постигнатото, така и за следващите етапи на проектната си дейност. Основен двигател на проекта е проф. д.ф.н. Любка Липчева-Пранджева, преподавател в Пловдивския университет, която е родена и израсла в Добрич.