Ромското читалище отбелязва 10 години с кръгла маса и концерт
Ромското читалище отбелязва 10 години с кръгла маса и концерт / Sofia Foto Agency - архив

Международният ден на ромите – 8-ми април и 10-годишнината на ромското читалище „Романо дром” в Добрич ще бъдат отбелязани с Кръгла маса на тема „Ромите – проблеми и пътища за решаването им”. За участие в дискусията са поканени ромски НПО, активисти на ромската общност в града и региона. Срещата започва от 13.00 часа в Общинския младежки център.

В 14.00 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Васил Левски в памет на ромите – жертви на Холокоста и загиналите роми в Първата и Втората световни войни. Празничната програма продължава с отчитане резултатите от конкурсите за рисунка, фотография, стихотворение и есе на тема „Добрич – моят роден град” и награждаване на победителите отново в Общинския младежки център. Следва празничен концерт с участието на всички танцови състави и оркестри при читалище „Романо дром”.

Голямата награда за принос в развитието на ромската общност в Добрич ще бъде връчена на кмета на града Детелина Николова, съобщи за Дарик секретарят на ромското читалище Марияна Георгиева. „Изключително сме благодарни, че във време на криза от община Добрич намират начини и средства за подкрепа и финансиране на ромската култура” – заяви Георгиева. Тя съобщи още, че за 10-я си рожден ден читалище „Романо дром” получава като подарък компютър от общината.