Двореца 
Двореца  / Дарик Добрич
Броят на туристите, посетили тази година „Двореца“ в Балчик, няма да надвиши миналогодишния, когато бе отбелязан пик в посещенията.  Очаква се обаче приходите за културния център през 2019 годна да бъдат близки до тези през сезон 2018, когато са били около 2 млн. лева, информира Жени Михайлова – директор на ДКИ-КЦ „Двореца“.

С 5% са се увеличили посетителите от Румъния, които традиционно са най-многобройните чужди туристи в крайморската обител на румънската кралица Мария. Това лято има ръст с по 2-3% на полските и чешките гости.

двореца в Балчик
Дарик Добрич

Има отлив на германски туристи, но пък се наблюдава засилен интерес от Япония и Китай. Наблюдава се увеличение на посетителите от Канада, а това лято за първи път е имало туристи от Южна Африка.

Броят на сватбите и специалните събития, състояли се в „Двореца“ тази година, бележат съвсем малък ръст. Любопитното е, че сватби вече се заявяват поне две години напред. Така например вече е резервирано бракосъчетание за 2022 година с младоженци от Германия и Англия. Записвания има и за догодина, и за 2021-ва.

През тази есен „Двореца“ ще бъде домакин на семинар на директори на училища по изкуствата , а от октомври започва изнесено обучение на уроци по изкуствата за ученици.