Виктор Лучиянов с уловения от него огромен групер
Виктор Лучиянов с уловения от него огромен групер / Личен архив
Известният с прозвището Fishmaster очаква уловът да бъде признат за световен рекорд
Рекорден улов за нашите географски ширини регистрира Виктор Лучиянов от Балчик. Известният с прозвището Fishmaster е уловил огромен групер край бреговете на Халкидики в Средиземно море, разказа късметлията пред Дарик. Рибата е с дължина 176 см и тегло 70 килограма. Късметът споходил Лучиянов на 22 юни в гръцки води, на около 25 мили южно от Халкидики.Чудовищният екземпляр е хванат с изкуствена примамка, на много тънка въдица, чиято корда е била предназначена за улов на риба до 25 кг. Точният вид на рибата е влахос, а семейството към което принадлежи е групер. Влахосът е дълбоководен групер, който живее на дълбочина от 120 до 200 метра в морето. 

До момента в света не е известно да е регистриран групер с такива размери, уловен на изкуствена примамка. Клипът и суровите материали по изваждането на рибата са изпратени в Малайзия, откъдето ще подадат документи за регистрация на рекорда, съобщи Лучиянов. Той разказа още, че най-големият улавян досега групер е с тегло около 340 кг, но е уловен на жива стръв. Майсторът - рибар бе категоричен, че такава риба се улавя само с професионално оборудване и припомни, че такъмите, лодката, сонарите са изключително важни за добрия улов. 

По време на късметлийския си улов балчиклията е бил в компанията на двама свои приятели – Неделчо Петров и Йордан Кифов. Борбата с рибата е продължила около час и половина. Докато двамата са вадели чудовището, третият е документирал битката.

70-килограмовият групер, уловен от екипажа на Виктор Лучиянов
Личен архив

На отправените критики към него защо след като е уловил групера не го е върнал отново в морето, Лучиянов отговаря, че такава риба умира, когато се измъкне от 140 метра дълбочина на водната повърхност, защото от налягането й се пръска въздушния балон. „Има риби, които задължително се пускат - когато са маломерни или когато са трофейни екземпляри. Но дълбоководните риби, дори когато се освободят, нямат шанс да оцелеят и да живеят” - обяснява риболовецът. Той разказа още, че в Гърция подобна риба се продава по 30 евро за килограм, а за този екземпляр рибарят е получил оферти от елитни гръцки ресторанти, готови да платят 3 хил.евро. В крайна сметка рибата е споделила трапезите на много от приятелите на Лучиянов в Гърция и България. За него обаче най-вкусната риба си остава черноморската, въпреки че груперът се смята за една от най-вкусните и деликатесни риби в Средиземно море, а дори и в света.

Последното засега „постижение” на Виктор Лучиянов е улов от 58 кг сафрид на чепаре само за ден край бреговете на Калиакра. Риболовецът прогнозира, че тази година ще бъде богата на улов в Черно море. Неговото обяснение е просто – когато пролетта е студена, когато вали дъжд през май и в началото на юни и водата е с ниски температури, винаги има много риба през лятото и есента. „В момента около нос Калиакра буквално ври от сафрид. Очаквам към края на август да излязат първите циганки /дребен паламуд/, чернокопът ще излезе в началото на септември, а през септември – октомври ще се появи и лефера” – сподели Лучиянов.

Виктор Лучиянов с малкия си син
Личен архив

Той призова рибарите да не подценяват морето и да бъдат отговорни и внимателни, когато тръгват на риболов: „Ходете на курсове за капитанско право, защото там ще научите неща, които дори не подозирате, че не знаете. Не подценявайте морето. То е прекрасна емоция, но може да се превърне в наш убиец и безкрайна трагедия” – припомни майсторът-риболовец.

Виктор Лучиянов с богат улов
Личен архив